SPELTINO BRAŠNO OD CELOG ZRNA 750g

250,00 RSD

Bogat je izvor minerala i vitamina, kao što su B, magnezijum, cink, gvožđe i drugi. Кod nas možete naći najfinije organsko speltino brašno, mleveno na vodeničkom kamenu.

Šifra proizvoda: sb750g Kategorija:

Opis

Speltino brašno

Integralno speltino brašno (za razliku od pšeničnog koje se lepi za creva i sprečava vitamine da prodru u organizam) čisti creva i pomaže organizmu da apsorbuje hranljive materije. Sadrži pozitivan gluten koji se lako rastvara u vodi i koji se razlaže kada se zagreje pa ga je lakše svariti nego onaj iz pšenice. Uostalom, njegov sadržaj je znatno manji tako da proizvodi od speltinog brašna ne izazivaju alergijske reakcije. Proteini su direktno odgovorni za formiranje teksture testa i speltino brašno ga, premda bogato proteinima, neće narušiti. Zahvaljujući hranljivim vrednostima često se koristi kao poboljšivač kvaliteta i ukusa pšeničnog hleba i drugih hlebno-pekarskih proizvoda. Od njega se proizvode peciva, kifle, testenine, musliji za doručak, palačinke i dr.

Zašto speltino brašno?

Za prevenciju i sprečavanje nekih vrsta alergije na gluten iz drugih žitarica (ne i celijaklije), čisti creva i sprečava pojavu crevnih bolesti, u ishrani dijabetičara jer ima nizak glikemijski indeks, u borbi protiv kandide, nije genetski modifikovano.

Spelta

Neki je nazivaju i krupa/krupnik/pir. Spelta je stara vrsta žitarice iz iste porodice kao i pšenica pa s pravom ljudi kažu da je to prapšenica. Preživela je trnovit put opstanka jer je bila zaboravljena i gotovo izbačena iz ishrane. Međutim, struka je rekla svoje. Dokazane činjenice o njenoj lekovitosti i bogatim nutritivnim vrednostima učinili su da je danas sve popularnija. Posebno je važno što spelta nije genetski modifikovana vrsta žitarice.
Od pšenice se razlikuje po tome što je njen sasatav na bazi proteina a pšeniččni na bazi ugljenih hidrata.

Nutritivne vrednosti

Spelta sadrži proteine, ugljene hidrate, belančevine, mali procenat masti, soli, šećera i holesterola, dijetetska vlakna, mineralne materije, vitamine i celulozu.
Vitamini i minerali: magnezijum, gvožđe, cink, mangan, selen, bakar, kalijum, vitamini grupe B (posebno B2), i vitamin К.

Dodatne informacije

Težina 0,75 kg
Dimenzije 12 × 8 × 22 cm
Prosečna nutritivna vrednost

na 100g

Energetska vrednost

1439kJ
341kcal

Masti

2,87g

Zasićene masne kiseline

0,45g

Ugljeni hidrati

60,4

Šećeri

0,91g

Vlakna

9g

Proteini

14g

So

0,01g

Recenzije

Još nema komentara.

Budite prvi koji će napisati recenziju za „SPELTINO BRAŠNO OD CELOG ZRNA 750g“

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Možda će vam se svideti …

Idi na vrh